T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Amasya Çiçek Bamyası Coğrafi İşaret Tescili Yapıldı

Yayın Tarihi : 5.07.2018

Amasyamız'ın en önemli yöresel ürünlerinden olan "Amasya Çiçek Bamyası Coğrafi İşaret Tescili" işlemi gerçekleşti. Konu ile ilgili Büyük Amasya Otelin de Sayın Vali Dr. Osman VAROL'a bir sunum gerçekleştirildi.

Yapılan sunumdan sonra Sayın Vali şunları kaydetti;

"İlimize özgü  Amasya Çiçek Bamyamız için alınan coğrafi tescil belgeleri ile ilimizin marka değeri artacak, ürünlerimizin taklitleri engellenerek üreticilerimiz korunacak ve pazarlama gücümüz de böylece artmış olacak. Çiçek bamyamız ilimizin ihracat gelirlerinde önemli bir yere sahip olacak ve kalkınmamıza katkı sağlayacaktır. Coğrafi Tescil Belgelerimiz ilimize ve ülkemize hayırlı olsun. Bu süreçte emeği geçen, Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

İl Müdürümüz Zekeriya ŞEKER de yaptığı açıklamada;

"  Yürütülen çalışmalar sonucunda ilimizin adıyla anılan ve en önemli yöresel ürünlerimizden olan "Amasya Çiçek Bamya"mızı korumak, sahip çıkmak, tanıtmak ve dinamik bir pazarlama gücü katmak amacıyla "Amasya Çiçek Bamyası" Coğrafi İşaret Tescilinin gerçekleştirdik. İlimizde toplam 5.473 da alanda 2.193 ton bamya üretilmektedir, bu toplam üretimin yaklaşık 1500 tonu kuru çiçek bamyası olarak kurutulmaktadır. Kurutulma işlemi biten 1.500 ton yaş bamyadan yaklaşık 180 ton kuru çiçek bamyası elde edilmektedir. İlimiz için büyük bir ekonomik değere sahip olan çiçek bamyası artık patentlenmiş isim hakkı ile tezgâhlarda Amasya adı ile yer alacaktır. Amasya Misket Elması tescili için yoğun çalışmalarımız da devam etmektedir"dedi.

Türk Patent ve Marka Kurumu'nun 30 sayılı ve 01.06.2018 tarihli "Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni"nde 352 sayı numarası ile tescillenerek ilan edilmiştir. Tescil kapsamında Amasya Çiçek Bamyasının üretim yapıldığı coğrafi sınırları Amasya - Merkez, Taşova, Göynücek, Tokat - Erbaa, Çorum - Kargı, Osmancık ve Mecitözü ilçeleri olarak belirlenmiştir. Coğrafi işaret alınması ile Amasya Çiçek Bamyası sadece yukarıda coğrafi sınırları belirlenen alanlarda yetiştirilebilecek ve böylelikle kalite, üretim ve pazarlama nitelikleri arttırılmış olacaktır. Ayrıca kültürümüzün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlanacaktır.