Mavi Bayrak Projesi Nedir?

İlimizde gıda güvenliğinin temini, her türlü gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin teknik ve hijyenik şekilde üretim, işleme, muhafaza, depolama, pazarlama ve halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak, üretici ve tüketici menfaatleriyle halk sağlığını korumak üzere gıda üretim ve satış yerlerinin taltif ve teşvik edilmesi ve tüm gıda üretim ve satış yerlerinin güvenilir/kaliteli gıda maddesi üretim ve satışını teşvik etmek amacıyla ilimizde 15.01.2018 tarihinden itibaren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Valilik Makamının onayı ile “Mavi Bayrak” uygulamasına başlanmıştır.  Bu uygulama tarafsızlık ilkesi ile hiçbir parasal karşılığı olmayan, kapsamlı ve objektif bir uygulamadır.
 
Mavi Bayrağa sahip işyerleri; gıda güvenliği, hijyen ve kalite açısından tüm şartları en üst seviyede sağlamış olup tüketicilerin gönül rahatlığı ile alış veriş, yeme ve içme gibi ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri işletmelerdir.
 
Mavi Bayrak ile taltif edilecek işyerleri;  Her ay en az bir kere Mavi Bayrak uygulamasına esas yapılan denetim üzerine, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünde görevli Gıda Mühendisi Veteriner Hekim ve Ziraat Mühendisleri tarafından yapılan denetimlerde tespit edilerek önerilmesi, Üst Kurul tarafından önerilmesi ve İşyerlerinin başvurusu üzerine; Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünde Mavi Bayrak Alt Kurulunda görevli Şube Müdürü, Veteriner Hekim, Gıda Mühendisi ve Ziraat Mühendisi tarafından yapılan denetim ve kontroller sonucunda belirlenir. Valimiz başkanlığında, Amasya Belediye Başkanı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü ve Amasya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanından oluşan kurul ile kesinleştirilir. Mavi Bayraklar bu işyerlerine yerel ve ulusal basın ve medya önünde törenle verilir.
 
Uygulamadan yararlanamayacak işletmeler arasında yıl içerisinde Türk Gıda Mevzuatı hükümlerine göre ceza alan işyerleri, ceza alan işyeri sahipleri, ceza alan sorumlu yöneticilerin sahibi olduğu veya çalıştığı işyerleri, Ağır ceza almış gerçek kişilerin sahip olduğu işyerleri Mavi Bayrak ile taltif edildiği halde, Mavi Bayrak uygulamasına esas genel ve özel şartları yitirdiği tespit edilen işyerleri bulunmaktadır.
 
İlimizde gıda sektöründe faaliyette bulunan ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından denetimi yapılan 3.529 adet işletme bulunmakta olup; Mavi Bayrak ile taltif edilecek işyerleri arasında market ve bakkallar, lokantalar, kasap ve et marketler, ekmek, pide vb. unlu mamuller üretim yerleri ve diğer gıda üretim yerleri bulunmaktadır.
 
Mavi Bayrak ile taltif edilecek işyerlerindeİşyerleri ve işyerlerinin üretimde kullandıkları, üretimini/satışını yaptıkları gıda maddeleri Türk Gıda Mevzuatında belirtilen şartlara uygun olmalı gıda maddeleri gıda kodeksinde belirtilen genel şartların yanı sıra üretimin ve/veya satışın niteliğine göre işyerlerinde özel şartlarda aranacaktır.


''