İl Müdürlüğümüz ile Orta Karadeniz Kalkınma Ajansının ortaklaşa olarak düzenlediği "Sütte Soğuk Zincirin Sağlanması ve Kalitenin Attırılması" konulu çalıştay düzenlendi. Düzenlenen çalıştaya Valimiz Sayın Salih Işık, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, İl Müdürümüz Lokman Gültekin, kurum amirleri ve üniversitelerden öğretim üyeleri katıldı.
Programımızda konuşan Valimiz Sayın Salih Işık bir konuşma yaptı. Konuşmasında; "Amasya tarih ve kültür şehri. 17 medeniyete ev sahipliği yapmış, muazzam bir tarihe ve kültürel birikime sahip bir şehir. Potansiyel olarak ticaret ve sanayi şehri. Bu konuda emin adımlarla geleceğe yürüyor. Osmanlı döneminde medeniyet ve ilim merkeziydi burası. İlim ve irfan şehridir Amasya. Osmanlı çok önemli âlimleri bu şehirde yetişmiştir. Fakat Amasya'nın ana vasfı tarım ve hayvancılıktır. Tarım ve hayvanlıkta ciddi bir üretimin olmasına rağmen tarımsal ürünlerin, Amasya'nın ürettiği gayrisafi milli hasıladaki payı istenen düzeyde değil. Ürettiğimiz tarımsal ürünleri, eti, sütü ekonomik anlamda değerlendirmememiz gerekiyor. Bu konuda da en sıkıntılı sektörümüz sütçülük. Meyve ve sebze üretimden çok mesafe aldığımızı düşünüyorum. Et üretimi konusunda da Amasya çok iddialı. Fakat sütçülük konusunda aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Bu anlamda yapılan çalıştayın faydalı olacağını düşünüyorum." dedi.
İl Müdürümüz Lokman Gültekin de şöyle konuştu ;
"Tarım ve hayvancılık potansiyelimizin yüksek olduğu ilimizde iç geçit iklim karakterine sahip olması sebebi ile 74 farklı bitkisel ürünümüzün yetiştiriciliği yapılmaktadır. Amasya misket elmamız, kuru soğan, kiraz, haşhaş ve bamya yetiştiriciliğinde ülke genelinde söz sahibi olduğumuz ürünlerimizdir.
Bunun yanında hayvancılığımızda il genelinde yayılmış olmakla beraber Suluova bölgemizde organize olmuş büyük besi işletmelerimizle, yılda 30 bin ton et işleme kapasitesine sahip entegre tesisiyle besi hayvancılığında ülkemiz et potansiyelinde söz sahibi iller arasında bulunmaktayız.
Bir diğer hayvansal ürünümüz olan çalıştayımızında konusunu teşkil eden sütümüzde 174 bin ton üretimimiz olup her yıl hayvancılığımıza ödediğimiz 15 milyon tl desteklemenin 2,5 milyonu süte yapılmıştır.
İlimizde 7 toplama merkezine bağlı 170 adet tanklardan günlük 123 ton süt toplanmaktadır. Sütün kalitesinde önemli etkenlerden olan kaliteli yemin temini noktasında ilimiz genelinde yem bitkisi ekilişini artırarak, meralarımızı ıslah ederek, hastalıklarla mücadelede %100 başarı sağlayarak hayvan başına yılda dünyada 2347 kg olan süt verimini ülkemizde 2970 kg çıkarırken ilimizde bu rakamı yakalamış durumdayız. Bakanlığımızın Milli Politikaları sayesinde hayvancılıkta kendi kendine yeterli hale geleceğimiz aşikârdır.
Çalıştayımızda süt üreticilerimizle sektör temsilcilerimizi bir araya getirerek soğuk zincirin korunması ve kalitesinin artırılmasında beklentilerini tespit ederek bölgesel bazda yapabileceklerimizi hayata geçirerek en önemli besin maddelerimizden biri olan sağlıklı sütümüzü vatandaşımızla buluşturmaktır" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından programa katılan değerli akademisyenlerimize Valimiz Sayın Salih IŞIK, Belediye Başkanımız Cafer ÖZDEMİR ve İl Müdürümüz tarafından çiçek takdim edildi.